کنترل و نظارت پیشگیرانه (Feed forward control) در اداره کشور در مقوله فساد
باران اندیشه ها |
شنبه, ۶ دی ۱۳۹۳، ۰۴:۴۷ ب.ظ |
۴ نظر
وحید خاشعی
باسمه تعالی
(نوشته ای به بهانه همایش سه قوه کشور در موضوع فساد)
- فساد در نظام اداری و حکومت داری ناشی از نبود سازوکارهای صحیح کنترلی و نظارتی است. اصل وجود نیروها و اقدامات اشتباه، مخرب و یا غیرهمسو در هر سیستمی بویژه در یک کشور طبیعی است. اما آنچه مهم و ضروری است و فقدانش محسوس، عبارت است از وجود مجموعه اقداماتی که این نیروهای منفی را در کشور مدیریت کرده، و از اثرگذاری و تبعات منفی آنها بکاهند. باید سعی کرد تا مقدمات لازم برای بروز یک مشکل و بیماری اجتماعی و اقتصادی فراهم نشود و ضمن توجه به اصول و قواعد آرمانی و ارزشی، نتایج و تبعات اقدامات نیز پیشاپیش مورد توجه باشد.
- سه نوع کنترل و نظارت در ادبیات مدیریت وجود دارد. کنترل بعد از عمل، کنترل حین عمل (نظارت) و کنترل قبل از عمل که در این مرقومه، ساز و کار پیشگیری نامیده شده است. از آنجایی که پیشگیری بهتر از درمان است، لازم است ترتیبات نهادی و سازمانی تعریف شده ای در همه ارکان و بخشهای کشور داشته باشیم تا در نظام کشورداری، مساله پیشگیری مشکلات و معضلات، بطور نظام مند تدبیر شود. جا دارد یکبار جمیع سازوکارهای حکومتی کشور نسبت به مقوله فساد، آمایش و راست آزمایی شوند.
- برای پیشگیری از فساد در نظام کلان حکومتداری برخی زیر ساختهای فکری و معرفتی لازم است که برخی از آنها عبارتست از : مستندسازی مداوم و جامع جمیع اقدامات و برنامه ها، و حتی افراد تاثیرگذار و مهم در کشور، دسته بندی و طبقه بندی اطلاعات، هم به جهت بازیابی اطلاعات، و هم به جهت تمییز بین موضوعات و گونه های مختلف از مسائل، تربیت نیروی انسانی مجهز به روشها و مدلهای "تبعات سنجی" ، "پیش بینی"، "تحلیل اثرات"، در دانشگاه ها و جریان آموزش ضمن خدمت سازمانها، نهادینه کردن و ترویج فرهنگ نتیجه گرایی در همه ارکان قوای سه گانه به صورتیکه به یک اقدام متداول و جاری در فرهنگ سازمانی در همه سطوح خرد و کلان تبدیل شود. دانش بنیان کردن سازمان ها و نهادها که نیازمند حافظه های فردی، جمعی، سازمانی و ملی بسیار فعال و زنده است تا یادگیرنده باشد و خطاهای سابق را تکرار نکند. عبرت گیر و درس آموز باشد و به درجه ای از ایمان برسد که از یک سوراخ دوبار گزیده نشود. تعیین و طراحی چنین سازوکارها و فرایندهایی نیاز به داشبورد سنجش و رصد عوامل کلیدی و حیاتی در حوزه های مختلف حکمرانی است.
- در آخر نیاز است که نهادهای امنیتی و انتظامی، سازمان های نظارتی و تقنینی، مراکز آموزشی و رسانه ای، نهادهای سیاستگذار و سیاست ساز در جمهوری اسلامی در مقوله فساد نسبت به فرمان هست ماده ای رهبری انقلاب اسلامی در سال 1380 بازمهندسی نهادی شوند.
- ۹۳/۱۰/۰۶
ممنون. نکات آموزنده ای برایم داشت.